Lasermerkkaus eli lasermerkintä

Laserilla voi merkitä metalleja ja muoveja sekä lukuisia muita materiaaleja, kuten puuta ja kankaita. Lasermerkkauksella saavutetaan yleensä hyvä kontrasti ilman mitään lisäaineita. Tyypillisesti lasermerkkaus aiheuttaa värinmuutoksen itse materiaalissa, joten materiaalin pinta ei vaurioidu. Parhaan lopputuloksen saamiseksi käytetään kullekin materiaalille parhaiten soveltuvaa lasertyyppiä.

Lasermerkintä on menetelmänä erittäin joustava, joten laserilla voidaan merkitä tuotteeseen millainen sisältö tai muoto tahansa, sisältö voi myös vaihtua joka merkkauskerralla. Prosessina lasermerkkaus on erittäin nopea, joten tuotteet voidaan merkata suoraan liukuhihnalta pysäyttämättä tuotetta merkinnän ajaksi. Kosketuksettomana menetelmänä se on usein myös siistein ja hygieenisin vaihtoehto.

Korvattavissa olevat merkintämenetelmät

Lasermerkkaus tarjoaa monesti nopeamman, tarkemman, joustavamman ja kustannustehokkaamman vaihtoehdon esimerkiksi seuraaviin perinteisiin merkintämenetelmiin verrattuna

  • Tarrat
  • Mustesuihku
  • Mekaaninen kaiverrus
  • Silkkipaino
  • Stanssaus
  • Tampopainatus
  • Etsaus
  • Muottimerkintä

Lasermerkinnän eri tekniikat

Lämpömuokkaus

Metallit kuten ruostumaton teräs ja titaani värjäytyvät kun niiden pintaan tuodaan lämpöenergiaa lasersäteellä. Tämä aiheuttaa materiaalin mikrorakenteessa muutoksia ja muodostaa materiaalin pintaan oksidikerroksen, jonka näemme värimuutoksena. Väri määräytyy oksidikerroksen paksuuden mukaan, mahdollisia merkattavia värejä ovat esimerkiksi keltainen, vihreä, punainen, sininen ja musta. Paras kontrasti saavutetaan mustalla merkkauksella. Lasermerkkaus on erittäin hyvin kulutusta kestävä ja pinnaltaan sileä, koska materiaalia ei poisteta eikä lisätä. Tämä on paras merkkausmenetelmä kun merkattavaa pintaa ei saa vaurioittaa.

Vaahdotus

Merkkaus on mahdollista vaahdotuksella tietyille muoveille ja muille synteettisille materiaaleille. Materiaali sulatetaan laserin avulla ja hiiliyhdisteiden ja lisäaineiden höyrystymisen johdosta materiaalin pintaan muodostuu hienojakoista vaahtoa. Näin muodostuu hieman koholla oleva merkintä, joka taittaa valoa perusmateriaalia enemmän johtaen vaaleaan väriin ja selkeään kontrastiin etenkin tummissa materiaaleissa.

Karbonisaatio

Karbonisaatio on lämpökemiallinen reaktio joka rikkoo hiiliyhdisteitä vapauttaen kaasua. Tätä merkintämenetelmää käytetään vaaleilla orgaanisilla materiaaleilla, kuten paperilla, kartongilla, puulla ja nahkalla. Mahdolliset merkintävärit vaihtelevat vaaleasta tummaan.

Kaiverrus

Merkkausprosessina kaiverruksessa poistetaan materiaalin pintaa haluttuun syvyyteen asti jolloin syntyy merkintä pinnan sisään. Kaiverrus vaatii suurempaa energiatiheyttä kuin muut lasermerkintätekniikat, joten se on yleensä hitaampaa. Kaivertamalla voidaan merkitä pysyvästi myös erittäin kovia metalleja ja keraameja. Kaivertamalla tehdyt merkinnät ovat erittäin kestäviä myös mekaanista kulutusta ja korroosiota vastaan.

Materiaalin kerrosten poisto

Monikerroksisista materiaaleista voidaan kerroksia poistamalla paljastaa eri värejä ja näin tehdä merkintöjä. Yleensä käytetyt materiaalit ovat erityisesti laserkaiverrukseen suunniteltuja monikerrosmuoveja ja -kalvoja ja pinnoitettuja tai anodisoituja alumiineja. Menetelmää käytetään esimerkiksi opastekilpien tuotannossa ja autoteollisuudessa kojelaudan läpivalaistujen painikkeiden tuotannossa. Usein samassa laserprosessissa merkkauksen kanssa voidaan tehdä myös materiaalin leikkaus.

GCC StellarMark I-sarja

GCC:n I-sarjan kuitumerkkauslaserit ovat erittäin kilpailukykyisiä ja kompakteja ratkaisuja useiden metallien ja muovien merkkaukseen. Skanneriratkaisun etuja verrattuna tasokoneisiin ovat suuri merkkausnopeus sekä helppo sijoitettavuus eri kohteisiin ja tuotantolinjoihin. Ominaisuudet Mallistosta löytyy vaihtoehtoisia sädelähteitä tehoilla 20-50W, aallonpituus 1064 nm. 20 wattinen lasersädelähde riittää hyvin useimpiin merkkauksiin, 50 wattisella pystyy myös kaivertamaan syvempiä merkintöjä, jotka esimerkiksi näkyvät myös maalikerroksen alta. […] Lue lisää »

Lue lisää

SEI Manta Fiber 600

SEI Manta 600 on 3-akselinen galvo merkintälaser lasermerkintään ja laserkaiverrukseen suurella 500 x 500 mm työalalla. Soveltuvia materiaaleja kuitulasermerkkaimelle ovat metallit ja monet muovit. Erittäin pienen 30 mikronin lasersäteen ansiosta voidaan merkata erittäin pieniä yksityiskohtia jopa pienimpiin kappaleisiin, kuten sarjanumero, tuotenumero tai jokin muu tieto. Koska lasersäde on myös korkeussuunnassa säädettävissä 3D skannerin ansiosta, logot […] Lue lisää »

Lue lisää

SEI Infinity laserleikkuri

Suuren tuottavuuden laserleikkuri lasermerkkaukseen, laserkaiverrukseen ja laserleikkaukseen 700×700 mm asti SEI Infinity-sarja soveltuu erinomaisesti monenlaiseen korkeaa tuottavuutta vaativaan lasertyöstöön, kuten paperin, kartongin, nahan, keinotekoisen nahan, tekstiilien, denimin, kumin, puun ja akryylin laserleikkaamiseen, lasermerkkaukseen ja laserkaivertamiseen täysin digitaalisena prosessina. Erittäin pieni lasersäde, alle 35 mikronia, ja 4-akselinen galvo-tekniikka (Infinity 3550 mallissa 3-akselinen) takaa täydellisen tuloksen koko […] Lue lisää »

Lue lisää

GCC Spirit GLS Hybrid

GCC:n Spirit GLS Hybrid on malliston lippulaiva! Hybridissä yhdistyy sekä CO2- että kuitulaserien parhaat ominaisuudet. Tällä koneella pystyy työstämään sekä orgaanisia että metallisia materiaaleja. Työn tuottavuus on suuren työalan ja nopeuden ansiosta erinomainen. Laite on parhaimmillaan kaiverruksessa ja tuotemerkkauksessa sekä ohuiden materiaalien leikkauksessa. Ominaisuudet Koneen työala on 860 x 610mm (laajennettavissa 965 x 610mm), kokonaan avautuvat […] Lue lisää »

Lue lisää

Laser3

Kompakti skannerimerkkauslaite metallien ja muovien lasermerkkaukseen. Helppo integroida erilaisiin tuotantolinjoihin ja -soluihin.

Lue lisää

Giotto Fiber 2D/3D

Giotto Fiber on skannerimerkkausyksikkö metallien ja muovien lasermerkintään ja -kaiverrukseen. Mahdollista yhdistää monipuolisesti erilaisiin tuotantoympäristöihin.

Lue lisää

I-Scan

Giotto I-Scan on suurin saatavilla oleva skannerimerkkausyksikkö. Se soveltuu erittäin suurien alojen merkkaukseen ja erilaisten ohuiden materiaalien, kuten kartongin, nahan ja muovikalvojen leikkaukseen.

Lue lisää

Giotto 3D CO2

Giotto 3D sarjan skannerimerkkauslaitteet soveltuvat erittäin hyvin suurien alojen merkkaustarpeisiin ja ohuiden materiaalien, kuten painotuotteiden, nahan ja ohuiden muovikalvojen nopeaan leikkaukseen. Integroitavissa tuotantolinjaan.

Lue lisää

Giotto 2D CO2

Giotto sarjan skannerimerkkauslaitteet ovat kompakteja paketteja valmiina integroitavaksi tuotantolinjaan tai merkintäsoluun.

Lue lisää

G8 Lasermerkintälaite

G8 on kompakti merkkaustyöasema, jolla voidaan merkata kaikkia kuituaallonpituudelle sopivia materiaaleja kuten metalleja ja muoveja.

Lue lisää

Flexi 600

FLEXI 600 on 3D skannerilla varustettu työasema, joka soveltuu mainiosti ohuiden materiaalien kuten paperin, kartongin, nahan, muovikalvojen ja tekstiilien leikkaamiseen.

Lue lisää