Tuotepakkauksen repäisyreuna laserilla

Joustopakkaus on elastisesta materiaalista tehty tuotepakkaus, jota voi muovata vielä tuotteen pakkaamisen jälkeenkin. Yleisin pakkausmateriaali on muovi, mutta myös paperi ja alumiinikalvot ovat yleisiä. Joustopakkauksia käytetään yleisesti myyntipakkauksina vähittäiskaupassa ja tukkukaupassa niin elintarvike kuin muissakin tuotteissa. Muita yleisiä käyttökohteita löytyy mm. teollisuustuotteista ja terveydenhoitotuotteista. Pussien ja pakkausten lisäksi joustopakkauksiin luetaan monia erilaisia pakkaus- ja kutistekalvoja.

Suurin joustopakkausmuoto on erilaiset pussit, jotka kattavat noin 1/3 joustopakkausmarkkinasta. Pussit valmistetaan sulattamalla kaksi tai useampi kalvon tai laminaatin reunaa yhteen muodostaen pussin. Pusseja voidaan valmistaa yksinkertaisesta kalvosta tai putkesta, mutta erilaiset itsestäänseisovat pussit ”Doypacks” valmistetaan laminaateista. Näitä käytetään juomien ja mehujen lisäksi mm. kastikkeille, majoneeseille, öljyille, saippuoille, kuten myös kuiville tuotteille kuten kahville, teelle, mausteille ja kuivatuille hedelmille ja pähkinöille.

Joustopakkausten rakenne

Joustopakkauksen tarkoitus on suojata tuote ja toisaalta tarjota houkutteleva ulkonäkö pakkaukselle. Monikerrosrakenteella voidaan valita tarvittavat pakkausominaisuudet alhaisimmalla hinnalla.

Yleisesti joustopakkauksen kerrokset jaetaan neljään funktioon: pinta, sisä, suoja ja sulkija. Pintakerroksen tehtävä on tarjota pohja painatuksille sekä miellyttävä pinta kuluttajalle ja toisaalta toimiva pinta pakkauskoneille. Sisäkerros lisää pakkauksen jäykkyyttä hyllytystä ja pakkausta varten. Suojakerros estää tuotteen haluttujen ominaisuuksien (haju, maku, kosteus) karkaamisen ja toisaalta epätoivottujen ympäristötekijöiden vaikutuksen (mm. happi, kosteus), joka vahingoittaisi tuotetta. Sulkijakerroksen tehtävä on pakkauksen sulkeminen pussiksi.

Kestävyys

Rakenteellinen kestävyys tulee yleensä jäykistä materiaaleista, kuten paperista, orientoidusta polypropyliinistä (OPP) tai orientoidusta polyesteristä (OPET).

Suojakerros

Pakkauksen tulee yleisimmin suojata kosteudelta, hapelta, hiilidioksidilta ja valolta, usein myös öljyiltä ja rasvoilta. Suojan tarve riippuu pakattavan tuotteen lisäksi mm. tuotteen hyllykeston tarpeesta. Yleensä edullisin suoja kosteudelta saavutetaan HDPE ja PP muoveilla, mutta myös alumiinia ja metallisoituja kalvoja käytetään. Hapelta suojaavia kerroksia ovat esim. etyleenivinyylialkoholi (EVOH), polyvinyylialkoholi (PVOH) ja PVDC. Myös alumiini ja metallisoidut kalvot suojaavat hyvin hapelta.

Sulkijakerros

Sulkijakerros on pakkauksen sisin kerros, jonka tehtävä on sulkea pakkaus hermeettisesti siten, että sisältö pysyy sisällä. Tähän käytetään alhaisen sulamispisteen muoveja, jotta sulkeminen voidaan tehdä mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Tähän sopivia materiaaleja ovat mm. etyleenivinyyliasetaatti (EVA), LDPE, LLDPE, ja erilaiset ionomeerit.

Tyypilliset materiaaliyhdistelmät

Eri avausmekanismit laserilla

Pakkauksissa kaivataan ominaisuuksia, jotka lisäävät mukavuutta ja arvoa pakkaukseen vaarantamatta sisällä olevan tuotteen laatua. Laserilla tehtävät jälkikäsittelyt mahdollistavat näitä ominaisuuksia monipuolisesti nykyisillä korkeilla tuotantonopeuksilla.

Joustopakkauksen laserointi on kontaktiton hygieeninen menetelmä, jossa ei ole kuluvia työkaluja tai teriä. Täysin digitaalinen prosessi vähentää tuotannon viiveitä erien välillä kun tuotevaihdot voidaan tehdä lennosta. Laserjärjestelmät mahdollistavat tarkat repäisymuodot, jotka eivät ole mahdollisia mekaanisilla työkaluilla. Myös käsittelyn syvyys on määriteltävissä hyvin tarkasti haluttuun syvyyteen.

Pakkauksen avausmekanismit voivat olla esimerkiksi vetoketjuja, luukkuja ja repäisynauhoja, jotka voidaan sulkea uudelleen.

Repäisyreunojen lasertyöstön anatomia

Toimivan easy-open mekanismin laserointi vaatii hyvin tarkkaa lasersäteen hallintaa. Pakkauskalvon pinnasta höyrystetään materiaalia halutun linjan mukaan haluttuun syvyyteen muodostaen kapean leikkausrailon. Laser heikentää halutut materiaalikerrokset vaurioittamatta pakkauksen suojakerrosta ja avaus etenee tarkasti haluttua linjaa joka kerta luoden pakkauksesta laadukkaan vaikutelman.

Parhaiten laserprosessointiin soveltuvat materiaalit ovat polyesteri, polyetyleeni, polypropyleeni, PVDC, polyolefiini kutistekalvot, nailon ja metallisoidut kalvot. Moniterroslaminaatit sopivat laserprosessiin erinomaisesti, koska yksi kerros voi absorboida lasersäteen erittäin tarkan leikkuurailon aikaansaamiseksi samalla kun seuraava kerros pysyy täysin ehjänä.

Lasertekniikan kehityksen ansiosta laserprosessointi ei enää rajoitu pelkästään suoriin radansuuntaisiin repäisyreunoihin vaan myös radan poikkisuuntaiset vapaamuotoiset kuvioinnit ovat mahdollisia antaen vapauksia tuotesuunnitteluun. Esimerkiksi vetoketjupussiin voidaan lisätä halutun muotoinen repäisyreuna, jolloin tuotetta avatessa repäistään ensin vetoketju esiin, jolloin sen käyttö on helppoa ja tuotteeseen pääsee myös helpommin käsiksi.

Miten hyödyntää laseria pakkausten valmistuksessa?

Laserlaitteilla easy-open avausmekanismit pystytään tekemään kosketuksettomasti ja nopeasti osana olemassa olevaa joustopakkaus tuotantoprosessia. Täysin digitaalisesti tapahtuva työprosessi vähentää tuotantoon kuluvaa aikaa merkittävästi, sillä laite pystyy prosessoimaan ja tuottamaan halutunlaisia pakkauksia joustavasti. Lisäksi laserin tarkkuus on niin hyvä, ettei sitä voida saavuttaa mekaanisilla menetelmillä. Laserilla voidaan tehdä perforointia tai viiltoja joko koko materiaalin läpi tai valittuun syvyyteen halutun materiaalikerroksen läpi.

Monikerrosmateriaalin lasertyöstö

Laser viilto, läpileikkaus ja perforointi

Laser vs. muut menetelmät

Laserlaite korvaa jälkikäsittelyn mekaaniset työkalut ja on myös tuotantokustannuksiltaan kilpailukykyinen ratkaisu. Mekaanisten kulutusosien tarve poistuu, huoltotyön määrä vähenee ja tuotantokatkoja tulee vähemmän.  Laseryksiköt ovat myös helposti integroitavissa uusiin rullalta-rullalle tuotantojärjestelmiin tai jälkiasennettavissa olemassa oleviin järjestelmiin. Lasertyöstön nopeus vastaa nykyään käytettyjä jälkikäsittelynopeuksia.

Repäisyreunoja voidaan tehdä myös mekaanisilla työmenetelmillä, mutta yleensä repäisyreunan tarkkuus sekä muodon että syvyyden osalta johtaa epätarkkaan avautumiseen ja usein väärästä kohtaa.

Samalla laserjärjestelmällä voidaan myös tehdä erilaisia perforointeja mm. hengitettävyyden ja säilyvyyden kontrolloimiseksi, jolloin erillisen järjestelmän hankinnalta säästytään.

Suljinpussi

Repäistävä suljinpussi

Pakkaustrendit – Miksi joustopakkausten osuus pakkauksista kasvaa?

Joustavuus

Joustopakkaukset ovat rakenteellisesti helposti käytettäviä, kuten uudelleen suljettavat easy-open mekanismilla varustetut pussit. Joustava ja muotoutuva pakkaus on helppo säilöä, kuljettaa ja hävitää tehden siitä käyttäjäystävällisen. Joustopakkaus käyttää vähemmän materiaaleja samaa tuotemäärään ja pakkaus ei sisällä niin paljon ilmaa.

Verkkokaupan kasvu

Pienempi paino ja tilavuus vähentävät kuljetuksen ja verkkokaupan kuluja. Joustopakkausten ulkonäön helppo varioitavuus auttaa erottumaan massasta erityisesti verkkokaupassa.

Ympäristötietoisuus

Ihmisten ympäristötietoisuus kasvaa todella nopeasti ja brändit etsivät keinoja ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Materiaali- ja energiakulutus sekä kierrätettävyys ovat keskiössä.

 

Kuluttajien valinta

Tutkimusten mukaan helposti avattavien ja uudelleen suljettavien pakkausten kysyntä kuluttajien keskuudessa on lisääntynyt huomattavasti. Kun pakkaus voidaan sulkea uudelleen, sen sisällä olevaa tuotetta voidaan säilyttää alkuperäispakkauksessa ja sen säilyvyys paranee selvästi. Vaikeasti avattavat pakkaukset taas herättävät ärtymystä. Nykymaailman kiivas tahti vaatii nopeita ja helppokäyttöisiä ratkaisuja. Easy open- avausmekanismit ovat tästä syystä erittäin suosittuja pakkauksissa! Ne ovat ennen kaikkea:

1. Helppoja soveltaa monen tyyppisiin pakkauksiin
2. Ekologisia ja uudelleen hyödynnettäviä
3. Käyttäjäystävällisiä

Oletko kiinnostunut kuulemaan joustopakkauksista enemmän, tai haluasitko kokeilla käytännössä, miten avausmekanismit toimisivat sinun tuotteessasi? Tarjoamme yksilöityjä ratkaisuja kunkin yrityksen tarpeisiin. Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse  myynti@kilt.fi tai puhelimitse soittamalla numeroon 020 785 1515. Vastaamme kysymyksiinne mielellämme.

Lue lisää joustopakkauksista.

Katso aiheeseen liittyvä video