Joustopakkauksilla tarkoitetaan rullamuotoisista materiaaleista tehtyjä pakkauksia, jotka saavat lopullisen muotonsa vasta pakkauskoneessa.  Joustopakkauksen materiaali saattaa sisältää useita kerroksia esimerkiksi muovia, alumiinifolioita tai paperia.

Joustopakkausten nykyvaatimukset

Pakattava tuote asettaa vaatimukset joustopakkausmateriaalille. Tyypillinen vaatimus on esimerkiksi elintarvikekelpoisuus. Myös käyttäjät vaativat usein pakkauksilta tiettyjä ominaisuuksia, kuten pakkauksen helppoa avattavuutta. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi perforoinnilla, joka tarkoittaa pienen, tasaisen rei’ityksen tai puhkomisen tekemistä, tai osittaisella leikkauksella. Osittaisella leikkauksella tarkoitetaan materiaaliin päälikerrokseen tehtävää viiltoa, joka ei mene kokonaan materiaalin läpi. Joustopakkauksille on asetettu myös lainsäädännöllisiä vaatimuksia. Esimerkiksi pakkauksissa ei saa käyttää ylimääräistä materiaalia ja uudelleen käytettäviksi tarkoitettujen pakkausten tulee kestää kuljetuksia ja käsittelyä turvallisesti.

Laserit joustopakkausten jälkikäsittelyssä

SEI Flexible Packaging on uusi tuotelinja, joka on suunniteltu erityisesti joustopakkausten suurnopeustyöstöön. Yhdellä laserjärjestelmällä voi suorittaa leikkauksen, perforoinnin ja osittaisen leikkauksen (laser scoring) joustaville yksi- tai monikerrosmateriaaleille. Järjestelmä voi olla integroitu suoraan tuotantolinjaan tai toimia itsenäisesti.

 

Laserjärjestelmien suorituskyky on nykyään erinomainen. Tuotantonopeus voi olla jopa 300-400m/min riippuen laseroitavan kuvion koosta, muodosta ja toiston pituudesta. Järjestelmien kapasiteettia on myös helppo kasvattaa lisäämällä lasertehoa tai käyttämällä samassa järjestelmässä useampaa (max. 4) laseryksikköä joko rinnan tai sarjassa.

 

Samalla järjestelmällä ja samalla ajokerralla voi merkata myös päivämäärän ja muut jäljitettävyysmerkkaukset materiaalin pintakerrokseen. Merkintä tulee näkyville poistamalla värikerros ja rikkomatta materiaalin pintaa eli pakkausominaisuudet säilyvät muuttumattomina.

 

Lue blogikirjoituksemme joustopakkausten avausmekanismeista tästä

Lataa tästä kattava opas joustopakkausten suunnittelusta, materiaaleista ja jälkikäsittelystä

SEI Packmaster

Tuotepakkausten prosessointiin – OEM versio Packmasterista sopii integroitavaksi suoraan tuotantolinjaan.

Lue lisää

SEI Packmaster 600 CW

Tuotepakkausten prosessointiin – SEI:n uusi Flexible Packaging tuotelinja tuo valmiin ratkaisun niin leikkaukseen, aukotukseen, perforointiin kuin myös erilaisiin osittaisen leikkuun tarpeisiin.

Lue lisää