Laser cutting with robot sorting ESMERA-project

ESMERA-Projekti: Web2Print Textile, Robotisoitu tekstiilien laserleikkausprosessin kehittäminen

Keväällä paljastimme, että KILT on valittu EU:n ESMERA-projekti laserleikkaushaasteen toteuttajaksi. Hankkeen ideana on kehittää Eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä löytämällä uusia tuotanto- ja työskentelymenetelmiä robotiikkaa hyödyntäen. Meidän haasteenamme on parantaa Euroopan tekstiiliteollisuuden kilpailukykyä robotiikkaa ja nykyaikaista laserleikkausta hyödyntäen. Nykyään valtaosa tekstiileistä tuotetaan EU:n ulkopuolella halvemman tuotannon maissa, usein laadusta ja erityisesti toimitusajoista tinkien. Ideoimamme konseptin avulla tähän saataisiin muutos. Web2Print Textile-tuotantosolussa laserkone leikkaa ja yhteistyörobotti lajittelee tekstiilileikkeet tehokkaasti ja nopeasti, mikä takaa työn tasaisen laadun ja nopean tahdin. Tavoitteenamme on tehdä järjestelmästä ylivoimaisesti järkevin ratkaisu niin tuotantokustannusten, toimintavarmuuden kuin joustavuuden puolesta.

Projekti etenee suunnitellusti

Nyt käynnissä olevan projektin ensimmäisessä osiossa tutkitaan konseptin toimivuutta. Toteutimme kesän aikana testijärjestelmän, joka testasi laitteiston toimivuutta ohjelmiston, leikkauksen ja robottikeräilyn osalta. Testien pohjalta voimme todeta konseptin toimivaksi ja tavoittelemamme vähintään 50% tuotantotehokkuuden nousun realistiseksi. Ensimmäisen vaiheen tulokset arvioidaan syksyn aikana ESMERA:n puolesta ja odotamme innolla seuraavaan vaiheeseen pääsyä.

Toinen vaihe

Toisessa vaiheessa osallistujien on tarkoitus toteuttaa järjestelmänsä täydessä mittakaavassa, jollaisena sitä voisi hyödyntää tuotannossa. Tavoitteena on myös todentaa käytännössä laitteiston tavoitearvot niin tuottavuuden, toimintavarmuuden kuin turvallisuuden osalta. Toisessa vaiheessa pystymme myös leikkaamaan suurempia määriä lopputuotteita, joilloin tuotannon tehokkuudesta ja joustavuudesta saa realistisen kuvan. Toinen vaihe alkaa ensi vuoden alkupuolella ja olemme kovaa vauhtia valmistautumassa siihen.

Robotiikan merkitys tekstiilialan yrityksille

Tekstiilin laserleikkaus on nopea ja joustava tapa työstää materiaalista halutun kokoisia ja muotoisia kappaleita. Robotisoitu ratkaisumme vähentää merkittävästi manuaalisesti tehtävän työn määrää lisäten samalla tuotannon joustavuutta. Suunnittelemamme laitteisto vähentäisi sekä tuotannon läpimenoaikaa että tahtiaikaa vähintään puolella, mikä tarjoaa ensiarvoisen kilpailuaseman sitä hyödyntävälle yritykselle. Järjestelmä hyödyntää yhteistyörobotteja, joten sen kanssa pystytään työskentelemään turvallisesti samassa tilassa. Materiaalin käsittely robotilla myös vähentää riskiä tuotteen kontaminoitumisesta valmistuksen aikana. Laitteisto on siis perinteisiin menetelmiin verrattuna hygieeninen ja ympäristöystävällinen ratkaisu tuottaa laadukaita tekstiilileikkeitä.

Tule mukaan tekemään tulevaisuutta!

Haemme projektiin mukaan lisää tekstiilialan toimijoita, jotka ovat halukkaita kokeilemaan kehittämämme järjestelmän soveltuvuutta tuotantoonsa. Jos kiinnoistuit projektista, ota yhteyttä: Tomi Järvi (0400 147 427) tai Kimmo Vänni (050 596 9852)! Jos taas haluaisit kuulla laitteistoista tai sen soveltuvuudesta yrityksesi tuontantoon, älä epäröi soittaa 020 785 1515 tai lähettää meille sähköpostia (myynti@kilt.fi) asian tiimoilta!

Tutustu myös aiempaan blogitekstiin:

KILT ESMERA laserleikkaushaasteen toteuttajaksi

Lue lisää tekstiilien laser leikkaamisesta ja kuvioinnista SEI laserin esitteestä

Katso aiheeseen liittyvä video