Lasermerkintä eri tuotteissa

Lasermerkkaus eli lasermerkintä

Laserilla voi merkitä metalleja ja muoveja sekä lukuisia muita materiaaleja, kuten puuta ja kankaita. Lasermerkkauksella saavutetaan yleensä hyvä kontrasti ilman mitään lisäaineita. Tyypillisesti lasermerkkaus aiheuttaa värinmuutoksen itse materiaalissa, joten materiaalin pinta ei vaurioidu. Parhaan lopputuloksen saamiseksi käytetään kullekin materiaalille parhaiten soveltuvaa lasertyyppiä.

Lasermerkintä on menetelmänä erittäin joustava, joten laserilla voidaan merkitä tuotteeseen millainen sisältö tai muoto tahansa. Merkkauksen sisältö voi myös vaihtua joka merkkauskerralla. Prosessina lasermerkkaus on erittäin nopea, joten tuotteet voidaan merkata suoraan liukuhihnalta pysäyttämättä tuotetta merkinnän ajaksi. Kosketuksettomana menetelmänä se on usein myös siistein ja hygieenisin vaihtoehto.

Korvattavissa olevat merkintämenetelmät

Lasermerkkaus tarjoaa monesti nopeamman, tarkemman, joustavamman ja kustannustehokkaamman vaihtoehdon esimerkiksi seuraaviin perinteisiin merkintämenetelmiin verrattuna

  • Tarrat
  • Mustesuihku
  • Mekaaninen kaiverrus
  • Silkkipaino
  • Stanssaus
  • Tampopainatus
  • Etsaus
  • Muottimerkintä

Lasermerkinnän eri tekniikat

Lämpövärjäys

Metallit kuten ruostumaton teräs ja titaani värjäytyvät kun niiden pintaan tuodaan lämpöenergiaa lasersäteellä. Tämä aiheuttaa materiaalin mikrorakenteessa muutoksia ja muodostaa materiaalin pintaan oksidikerroksen, jonka näemme värimuutoksena. Väri määräytyy oksidikerroksen paksuuden mukaan, mahdollisia merkattavia värejä ovat esimerkiksi keltainen, vihreä, punainen, sininen ja musta. Paras kontrasti saavutetaan mustalla merkkauksella. Lasermerkkaus on erittäin hyvin kulutusta kestävä ja pinnaltaan sileä, koska materiaalia ei poisteta eikä lisätä. Tämä on paras merkkausmenetelmä kun merkattavaa pintaa ei saa vaurioittaa.

Vaahdotus

Merkkaus on mahdollista vaahdotuksella tietyille muoveille ja muille synteettisille materiaaleille. Materiaali sulatetaan laserin avulla ja hiiliyhdisteiden ja lisäaineiden höyrystymisen johdosta materiaalin pintaan muodostuu hienojakoista vaahtoa. Näin muodostuu hieman koholla oleva merkintä, joka taittaa valoa perusmateriaalia enemmän johtaen vaaleaan väriin ja selkeään kontrastiin etenkin tummissa materiaaleissa.

Karbonisaatio

Karbonisaatio on lämpökemiallinen reaktio joka rikkoo hiiliyhdisteitä vapauttaen kaasua. Tätä merkintämenetelmää käytetään vaaleilla orgaanisilla materiaaleilla, kuten paperilla, kartongilla, puulla ja nahkalla. Mahdolliset merkintävärit vaihtelevat vaaleanruskeasta tummanruskeaan.

Kaiverrus

Merkkausprosessina kaiverruksessa poistetaan materiaalin pintaa haluttuun syvyyteen asti jolloin syntyy merkintä pinnan sisään. Kaiverrus vaatii suurempaa energiatiheyttä kuin muut lasermerkintätekniikat, joten se on yleensä hitaampaa. Kaivertamalla voidaan merkitä pysyvästi myös erittäin kovia metalleja ja keraameja. Kaivertamalla tehdyt merkinnät ovat erittäin kestäviä myös mekaanista kulutusta ja korroosiota vastaan.

Materiaalin kerrosten poisto

Monikerroksisista materiaaleista voidaan kerroksia poistamalla paljastaa eri värejä ja näin tehdä merkintöjä. Yleensä käytetyt materiaalit ovat erityisesti laserkaiverrukseen suunniteltuja monikerrosmuoveja ja -kalvoja ja pinnoitettuja tai anodisoituja alumiineja. Menetelmää käytetään esimerkiksi opastekilpien tuotannossa ja autoteollisuudessa kojelaudan läpivalaistujen painikkeiden tuotannossa. Usein samassa laserprosessissa merkkauksen kanssa voidaan tehdä myös materiaalin leikkaus.

Lue lisää lasermerkintäjärjestelmän valinnasta täältä