Tekstiilien laserleikkaaminen on nopea ja tarkka tapa käsitellä kangasta. Kankaan laserleikkaus jättää siistin jäljen ja useimmiten tekstiilimateriaali sulaa hieman leikatessa ja näin se ei pääse purkaantumaan.

Tekstiiliteollisuuden lasersovellukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  • Tekniset tekstiilit
  • Sisustus
  • Muoti

Tekstiilien laserleikkaus on kosketukseton leikkausmenetelmä. Laserleikkauksen etu on se, että laitteessa ei ole tylsyviä, huoltoa kaipaavia teriä. Laserleikkaus on salamannopeaa eikä se pyri venyttämään kankaita. Laserilla joustavatkin tekstiilit leikataan mittatarkasti. Teknisten tekstiilien tapauksessa leikkuureuna useimmiten sulaa yhteen niin, että se ei pääse rispaantumaan. Laserleikkaus on näin ollen täydellinen ratkaisu esimerkiksi suodatinkankaiden leikkaamiseen. Kosketuksettomuus mahdollistaa myös sairaalatekstiilien leikkauksen täysin hygieenisesti.

Laserin avulla voidaan toteuttaa sisuskankaisiin hienoja kuviointeja. Tämän ansiosta voidaan luoda ainutlaatuisia kankaita kalusteiden verhoiluun tai verhojen tekemiseen. Myös seinäpeitteiden osalta mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Muotisovelluksissa laseria käytetään kankaiden käsittelyyn esimerkiksi urheiluvaatteiden lävistyskuvioissa. Yhä useammin myös farkkujen denim-kankaassa olevat ”kivipesukuvioinnit” toteutetaan laserprosessina, jossa värjääntymisaste, ikääntyminen ja reikien koko ja sijainti voidaan määrittää täydellisesti.

Kivipesua käytetään farkkujen viimeistelyssä erilaisten kulutus- ja väriefektien aikaansaamiseksi. Farkut pestään isoissa pesukoneissa erityisten laavakivien kanssa. Menetelmä on yleinen, mutta sen heikkoutena on se, että kaukaa tuodut laavakivet kuluvat pesussa ja ne saattavat rikkoa tekstiiliä pesun aikana liikaa. Lisäksi irtoava kivipöly kuluttaa pesukoneita. Kivipesussa käytetään kivien lisäksi usein myös kemikaaleja, kuten hypokloriittia, joka on haitallista ympäristölle ja työntekijöiden terveydelle.

Laser tarjoaa keinon käsitellä tekstiilejä monipuolisesti ilman kemikaaleja. Laserilla on mahdollista merkata tekstiiliin tarkkoja kuvioita ja kuvia, tai tehdä vaikkapa farkkuihin räväköitä reikiä tai kulutuksia. Laserilla onnistuu myös erilaisten väriefektien tuottaminen tekstiiliin hajottamalla kuidun värimolekyylejä niin, että värillisestä kuidusta tulee väritöntä.

Laserilla voidaan leikata ja merkitä materiaaleja kuten puuvilla, silkki, pellava, polyesteri, polyesterihuopa, fleece, pitsi, soft shell, alcantara, neopreeni ja monet muut modernit materiaalit.

Tekstiilit sopivat myös mainontatarkoituksiin ja kyltteihin. Katso laserjärjestelmiemme mahdollisuudet myös Visual Communication -sovelluksissa.

Tuottavuus

SEI Laserin tekstiiliteollisuuden käyttöön optimoitujen koneiden ja prosessien ansiosta jopa kolme kertaa suurempi tuottavuus perinteisiin laserprosesseihin verrattuna.

Laatu

Mahdollisuus kirjailla korkean tarkkuuden 3D efektejä farkkuihin ja muihin kankaisiin.

Ympäristöystävällisyys

Vähentää prosessin vedenkulutusta jopa 80% ja lopettaa kokonaan ”kivipesussa” käytettyjen myrkyllisten kemikaalien käytön.

Lataa esite

SEI Mercury CO2 – Tehokkaaseen laserleikkaukseen

SEI Mercury laserleikkuri on SEI-laserleikkausjärjestelmien lippulaiva. Tämä suurikokoinen CO2-laserleikkuri on täydellinen kone leikkaamiseen ja leikkausta täydentävään merkintään. Työaloja ja järjestelmäoptioita saatavana runsaasti sopien joka käyttötarkoitukseen.

Lue lisää